Dry needling is een behandeltechniek om spieren langdurig te ontspannen. De behandeling, het “aanprikken” met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald van een triggerpoint, ontspant de spier. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook uitstralende pijn kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen:

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Er wordt bij beide gebruik gemaakt van acupunctuurnaaldjes maar er zijn toch grote verschillen tussen acupunctuur en dry needling. Bij dry needling wordt niet geprikt op vaste plekken in het lichaam, maar in vooraf opgezochte triggerpoints in spieren. In tegenstelling tot de meeste acupunctuurstromingen is dry needling geheel gebaseerd op Westerse medische principes en onderzoek.

Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?

Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, pijn in de arm (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) pijnklachten en kramp in de benen. Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints.

Is het prikken pijnlijk?

De meeste patiëten voelen het inzetten van de naald niet. Bij het aanprikken van het triggerpoint kan een twitch respons optreden, wat een zeer kort onaangenaam gevoel geeft. Sommige patiëen omschrijven dit als een elektrisch schokje, anderen als een kramperig gevoel. Dit kan per triggerpoint enkele keren per behandeling optreden. Als er geen twitch responses meer volgen is het therapeutisch effect bereikt.

Wordt er steriel gewerkt?

Ja, er worden alleen steriele wegwerpnaalden gebruikt.

Welke bij-effecten kan ik verwachten na een behandeling?

De meeste patiëten hebben het gevoel van een zeurderige of blauwe plek, meestal op de plek waar geprikt is of op de plek waar de oorspronkelijke pijnklacht was. Dit duurt normaal gesproken enkele uren tot 2 dagen.

Wat moet ik zelf doen na de behandeling?

Warmte en rustige rekoefeningen worden aanbevolen.

Hoe lang duurt het voor mijn klachten verminderen?

Hoewel de pijnklachten soms al na de eerste keer sterk kunnen verminderen, duurt het meestal meerdere behandelingen voor een blijvend positief effect wordt waargenomen. Er zijn grote individuele variaties, maar hoe langer de klacht al ervaren wordt hoe hardnekkiger deze vaak is.

Wanneer wordt gekozen voor dry needling als behandeling?

Bij de behandeling van pijnklachten is dry needling vaak de aangewezen techniek. Als de cyclus van pijn en verhardingen is doorbroken, kunnen andere behandelvormen gebruikt worden. Na of naast dry needling wordt en veelvuldig therapeutische massage en/of mobilisatietechnieken toegepast.

Waarom zijn niet alle artsen bekend met dry needling?

In Nederland is dry needling een therapievorm die vrij nieuw is. Veel fysiotherapeuten zijn inmiddels wel bekend met de techniek en werken er zelf ook mee.