Machteld Schmitz
Logopedist – Stemcoach

Sinds 2012 is Machteld Schmitz werkzaam als logopedist. In haar praktijk, in Amsterdam en Den Haag, legt zij op een holistische wijze de focus op een aantal aspecten van de logopedie waarin zij zich door mijn werkervaring en het volgen van (na)scholing heb gespecialiseerd:

  • stemproblemen,
  • stemproblemen bij beroepssprekers,
  • genderdysfonie,
  • slik- en spraakproblemen bij oncologische en neurologische patiënten,
  • stemrevalidatie na totale larynx extirpatie (TLE) en
  • afwijkend mondgewoonte, waaronder OMFT.

Bij het werken met stemproblemen maakt zij een verbinding tussen de spreek- en zangstem en theaterlogopedie. Hierbij maakt zij een koppeling tussen de aspecten van het spreken en de stem, die belangrijk zijn op het podium. Denk hierbij aan intonatie, prosodie, articulatie, emotie en mime. Daarmee geeft zij handvatten en scholing op het gebied van presenteren en voorkomen van jezelf.

Het presenteren van jezelf is ook belangrijk bij genderdysfonie. Hierbij ligt de nadruk op het vervrouwelijken van het stemgeluid en de manier van spreken. Er wordt in de behandeling o.a. aandacht besteedt aan houding, articulatie, intonatie, resonantie en toonhoogte. Samen wordt er gekeken naar welke stemgeluid past bij je nieuwe ‘ik’.

Naast het werken binnen haar eigen praktijk, heeft zij altijd in het ziekenhuis gewerkt op de KNO- en neurologieafdeling van het MCH Westeinde, LUMC en Amsterdam UMC locatie VUmc. De focus lag hier op de klinische logopedie, hoofd-halsoncologie, neurologie en transgenderzorg. Complexe en heftige zorg, waarin zij altijd de combinatie heeft gemaakt tussen de reguliere gezondheidszorg en een holistische denkwijze.

In haar werk kijkt ze niet alleen naar de klacht op zichzelf, maar naar de mens in zijn geheel. Vanuit een holistische aanpak stemt zij haar behandelingen af op de hulpvraag. Want elk probleem is anders en elk mens is anders. Dat vindt zij ook fijn aan het werken binnen haar eigen praktijk. Vandaar dat zij de keuze heb gemaakt om hierin verder te gaan. Het geeft haar de vrijheid en ruimte om vanuit een persoonlijke aanpak te kunnen behandelen en hierbij de mens centraal te zetten.

Voor de zangstem combineert zij logopedische behandelingen met de wetenschappelijk vernieuwende zangtechniek Complete Vocal Technique (CVT) en Estill Voice Technique System (EVTS) om het optimale uit de stem te halen. Het is altijd weer bijzonder hoeveel een stem kan vertellen, soms zelfs meer dan je beseft. Door te luisteren naar je eigen stemgeluid, lukt het vaak beter om te voelen en tot een kern te komen.

Ter ondersteuning van haar behandelingen, maakt zij gebruik van Manuele Larynx Facilitatie. Deze techniek zorgt ervoor dat de opgebouwde spanning in het hoofd-halsgebied kan worden verholpen en stemgeven vrijer aanvoelt.

Samen met de Hoofd-Hals patiëntenvereniging heeft zij een voedingsplatform opgezet voor mensen die getroffen zijn door kanker in het hoofd-halsgebied en daardoor slikproblemen en smaakverlies ervaren. Via deze website voorzien wij in uitgebreide informatie over eten en drinken Als eten even moeilijk is.

Bel of mail naar:

T: 06 18 53 34 64
E: machteldschmitz@live.nl